S E A R C H

Google

Subscribe in Reader

20 Οκτ 2007

El Greco

Στις 18 Οκτωβρίου εκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους η επική ταινία με τη ζωή του κορυφαίου καλλιτέχνη του 16ου αιώνα Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, κατά κόσμον "El Greco", συνοδευόμενη από σειρά εκδηλώσεων στην Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης.

"El Greco" MOVIE TRAILER...
Βασισμένη στην μυθιστορηματική βιογραφία "El Greco- o ζωγράφος του Θεού", του Δημήτρη Σιατόπουλου, η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται από το 1566 και έπειτα, στην ιδιαίτερη πατρίδα του ζωγράφου την Κρήτη, που βρίσκεται υπό την κατοχή των Ενετών. Ο πατέρας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου είναι αντάρτης και μάχεται τους κατακτητές, ενώ ο νεαρός καλλιτέχνης απολαμβάνει ήδη μεγάλη φήμη και επιτυχία.

Λίγο καιρό αργότερα, ο El Greco, θα βρεθεί στη Βενετία όπου θα συναντήσει τον Ισπανό ιδεαλιστή ιερωμένο Nino De Guevarra, γεγονός που θα αποβεί καθοριστικό για τη ζωή του. Μετά από χρόνια, ο άνθρωπος που ο Κρήτας καλλιτέχνης είχε ως πρότυπό του, θα βρεθεί και πάλι μπροστά του, όμως αυτή τη φορά θα είναι υπέρμαχος μαχητής της Ιεράς εξέτασης. Οι έρωτες του καλλιτέχνη, τα πάθη του, οι ανησυχίες του, οι σχέσεις με τους συναδέλφους του και τους καλούς του φίλους, αλλά και όλες οι πτυχές της ζωής του, ξεδιπλώνονται στην Χολιγουντιανών προδιαγραφών υπερπαραγωγή, που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, με προϋπολογισμό 7 εκατομμύρια ευρώ.

Ενα σπάνιο και εξαιρετικό καστ ηθοποιών δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Το ρόλο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ενσαρκώνει ο Nick Ashdon από την Royal Academy of Dramatic Art του Λονδίνου.

Παίζουν: Juan Diego Botto, Laia Marull, Λάκης Λαζόπουλος, (σε ρόλο-έκπληξη του Κρητικού φίλου του ζωγράφου), Δήμητρα Ματσούκα, Γιώργος Χριστοδούλου, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Fermi Reixach, Roger Coma.

Επίσης, ο μεγάλος ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας, στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση, στο ρόλο του ζωγράφου Τiziano.

Στην ταινία συμμετέχουν ακόμη η Νίνα Κώνστα, η Κατερίνα Χέλμη, η Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ο Τάσος Παλαντζίδης, ο πρωτοεμφανιζόμενος Θοδωρής Ζουμπουλίδης, ο Γιώργος Καραμίχος, ο Κώστας Δελακούρας και πολλοί άλλοι. Μια ξεχωριστή εμφάνιση έκαναν ο μουσικός Λουδοβίκος των Ανωγείων και ο Ψαραντώνης.

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου και τη σκηνογραφία ο Δαμιανός Ζαρίφης που εργάστηκε επτά χρόνια για το μεγαλύτερο εσωτερικό σκηνικό που στήθηκε ποτέ στον ελληνικό κινηματογράφο, μεταμορφώνοντας σε Ενετικό λιμάνι, έναν τεράστιο χώρο στη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης. Η Ισπανίδα Lala Huete σχεδίασε τα εκπληκτικά κοστούμια της ταινίας και ο Κωνσταντίνος Ρήγος επιμελήθηκε τς χορογραφίες.

Το σενάριο είναι της Jackie Pavlenko. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Σμαραγδή.

1 σχόλιο:

Halinaria είπε...

Ίσως αυτό το σχόλιο να μην έχει σχέση με αυτό το post αλλά ίσως να γίνει έναυσμα για το επόμενο σου.
Απ΄ότι κατάλαβα είσαι φοιτητής στα Χανιά... οπότε μπορείς σαν μη ντόπιος να γράψεις πως είναι τα Χανιά.
Μπορείς;Μπορείς;Μπορείς;
Δεν σε πιέζω αλλά....Μπορείίίίς;